
Overvekt
Velkommen til denne siden som er laget for å støtte mennesker som ønsker mer informasjon om overvekt og tips til hvordan man kan lykkes med å redusere vekten slik at det kan ha en positiv påvirkning på helsen.
Sykepleiere har som en av sine hovedoppgaver ansvaret for å veilede og bistå mennesker som har utfordring med ernæring og hjelpe til med å forebygge livsstilssykdommer. Vi har verktøy som egner seg til motiverende samtaler, og teorier som kan støtte deg i en endringsprosess.
Stigmatisering
Det kan føles stigmatiserende å være overvektig og mange har et bilde av seg selv som ikke er positivt. Denne holdningen til seg selv eller mennesker som har overvekt eller fedme kommer fra påvirkniger i samfunnet og det er frustrerende når man vet at overvekt og fedme kan skyldes genetiske forhold, traumer man er utsatt for eller forhold knyttet til sykdom og medisiner man ikke har kontroll over (Helsedirektoratet).
Det burde være like naturlig å få hjelp med overvekt eller fedme som med hjertekarsykdom eller diabetes, men i virkeligheten så er det mange som nøler og unngår å søke om støtte fra helsepersonell. Kanskje fordi det er delvis oppfattes som selvforskyldt, eller så har håpet forsvunnet etter flere mislykkede forsøk på vektnedgang.
En ting er sikkert, ingen burde skamme seg over kroppen og de kiloene man har for mye av. Men det er mange som har helsemessig gevinst fra 5-10 % vektreduksjon uten at det betyr at man nødvendigvis skal bli slank.
Helsedirektoratet sier i sin veileder "Forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos voksne" at Fokus må flyttes fra skam til mestring. Videre så skriver man på helsedirektoratets veileder at:
"det er derfor viktig å minne om at overvekt ikke er en sykdom. Overvekt må vurderes individuelt, der det er summen av risikofaktorer som gir grunnlag for eventuelle intervensjoner".
Det strides kanskje litt om overvekt kan defineres som en sykdom eller ikke, men det helsedirektoratet mener er at veier du for mye etter samfunnets målestokk så spiller det ikke så stor rolle dersom man ikke har høyt blodtrykk, forhøyete nivå av lipider i blodet eller høyt blodsukker likestilt med metabolsk syndrom (helsedirektoratet).
Overvekt hos eldre
Jo eldre vi blir jo mer taper vi muskelstyrke, og dette fører igjen til at stoffskiftet blir lavere og vi legger lettere på oss.
"En frisk 80-åring kan i enkelte muskler ha tapt halvparten av den opprinnelige muskelmassen, noe som fører til en halvering av muskelstyrken. Samtidig som muskelmassen reduseres, øker lagringen av fett og bindevev i skjelettmuskulaturen" ifølge aktivitetshåndboken.
(Aktivitethåndboken s 64).
Dette betyr at eldre mennesker har en annen forutsetning for vektnedgang, og trolig må man endre sitt syn på hva som er realistisk å gå ned. Husk at liten vektreduksjon kan gi en ganske stor helsegevinst dersom der er bedre helse som er motivasjonen. Dette er en viktig forutsetning for utgangspunktet i samtalene med helsepersonell, den indre drivkraften pasienten har for å legge ned innsats i å legge om livsstilen.
Aktivitetshåndboken er utviklet av helsedirektoratet og har viet et avsnitt til fysisk aktivitet for eldre mennesker. Der kan man lese om hvor mye man bør trene, hvor ofte og hvilken intensitet treningen bør ha. Generelt kan man si at eldre mennesker bør ha en individuell tilpasset trening, det vil si at personer med spesielle lidelser skal snakke med helsepersonell om hvilken styrke og form treningen bør ha. Noen hjertelidelser har spesielle krav til fysisk aktivitet, og skal bare utføres i tilknytning til veiledning fra spesialisthelsetjenesten.
Eldre mennesker har veldig mange fordeler av å trene 2-3 ganger per uke i minst 20 minutter. Dette kan tilsvare en rask spasertur, svømming, styrketrening med strikk eller vekter og trening sittene i en stol. På dette nettstedet har vi samlet en egen guide til fysisk aktivitet for balanse og forebygging av fall og skader knyttet til fall som du kan finne under fysisk aktivitet i menyen.
Hvordan skal vi gå ned i vekt?
Man har best sjanse å gå ned i vekt dersom man spiser mindre og trener mer, det er jo noe alle vet. Men når man har en psykisk eller fysisk tilstand i bunnen som fører til at man blir inaktiv og har sykdommer som gjør at man får et dårligere kosthold, bruker medisiner som påvirker vekten og har vansker med å komme seg ut. Hvordan er det da mulig å gå ned i vekt? Den viktigste faktoren er støtte fra helsepersonell, familie og venner!!!!
Det er spesielt den i familien som planlegger og tilbereder måltidene som kan ha en positiv innvirkning på en varig endring i livsstilen og kostholdet. Små endringer kan ofte føre til store forbedringer, og over litt tid kan man legge om livet til det bedre. Her på nettsiden helhetlig sykepleie er vi opptatt av å støtte pårørende til mennesker med helseutfordringer som bor hjemme, for pårørende spiller en helt sentral rolle i arbeidet med å lage en god kostholdsplan.
Man kan argumentere med at det er for mye å legge ansvaret for hele familiens helse og velvære på en person i familien, og i mange familier som er det ofte en kvinne som belastes med dette hovedansvaret. Vi er derfor opptatt av å gi kunnskap og empowerment til personene, menn og kvinner som bærer rollen som familiens prosjektansvarlig slik at de blir bevisst på sin mulighet til å påvirke familiens helse ennå mer i positiv retning.
I følge helsedirektoratet så oppdager de som forsker på området, at folk har stort fokus og høy kompetanse på sunn mat og livsstil (helsedirektoratet). Tradisjonelt sett var det det kvinner som tok seg av familien, men i dag er menn som pårørende gode støttespillere for sine eldre slektninger og en god ressurs som de eldre som bor hjemme og mottar bistand fra kommunen eller familien.